Otoklav, yüksek sıcaklık ve basınç altında çeşitli diş hekimliği ekipmanlarının ( aeratörler, davye, presel, anguldurva, piyasemen , frezler vs. ) sterilizasyon işlemi için mutlaka ihtiyaç duyulan ve kullanılması gereken diş hekimliği cihazlarındandır.
B, S ve N sınıfları vardır. Diş Hekimliğinde daha çok B sınıfı otoklavlar kullanılır. Genellikle 18 LT , 23 LT ve 29 LT hacme sahip otoklavlar diş hekimliği sektöründe tercih edilir.1 ve 3 diş ünitine sahip klinikler 18 LT, 4 ve daha fazla diş ünitine sahip Ağız ve Diş Sağlığı Polklinikleri, hastaneler 23 LT ve daha büyük hacimli otoklavlar tercih edilir. Bu durum diş kliniğinin işleyişinin aksamaması için gereklidir. Otoklavlar sadece diş kliniklerinde bulunmaz. Çeşitli ameliyathaneler, veteriner klinikleri, dövme ve delme işlemi yapan yerler ve kuaförlerde de kullanılır.
Öncelikle otoklavın kapağı açılır ve steril edilecek malzemeler otoklavın içine yerleştirilirken sıkışık olmamalarına dikkat edilmelidir. Sonrasında ise otoklavın kapağı tam kapandıktan sonra otoklavın ekranından hangi programda çalışacağı seçilip basılmalıdır. Otoklavın içine her zaman distile su cihazından elde edilmiş distile su konmalıdır. Aksi takdirde zamanla otoklavınız bozulmaya ve ömrü kısalmaya başlar. Otoklavın içindeki termostat yapısı itibariyle tortulanmaya ve bozulmalara yol açabilir. Şebeke suyundaki kireç otoklavın bozulmasında önemli rol oynar. Alpay Diş Deposu aeratör servisinin yanı sıra otoklav servisi ile de hizmet vermektedir.